Podział i charakterystyka usług hotelarskich

Pobierz

2.Podział usług hotelarskich wg kryterium zakresu ich świadczenia.. Formy organizacyjno-prawne 102 6.2.. Historia rozwoju hotelarstwa na swiecie i w Polsce.. Uslugi hotelarskie, ich podzial i charakterystyka Material nauczania Hotelarstwo to dzialalnošé uslugowa polegajaca na šwiadczeniu odplatnie gošciny przyjezdnym zatrzymuÀcym sie czasowo.. Wprowadzenie.. ; Motele - obiekty położone przy drogach, dysponujące parkingiem, posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość w pokojach jedno- i dwuosobowych.Praca magisterska na temat System organizacji i funkcjonowania usług hotelarskich.. Systemy rekomendacji 2.4.. Usługi hotelarskie- krótkotrwałe, ogólnie dostępne wynajmowanie domów, mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów lub przyczep oraz świadczenie w obrębie obiektu usług z tym związanychCharakterystyka i cechy usług hotelarskich opierają się na zasadzie decentralizacji ich świadczenia.. 1.Rynek usług turystycznych to wszelkie organizacje i przedsiębiorstwa zajmujące się usługami (oraz produkcja dóbr), na które popyt zgłaszany jest przez uczestników ruchu turystycznego i dzięki któremu turyści mogą zaspokoić swe podstawowe potrzeby turystyczne.. Wprowadzenie.. Rok dopuszczenia 2013 .. Podręcznik zaopatrzony jest w polsko-angielski słowniczek pojęć .. Organizacje hotelarskie w .Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!.

Podział i charakterystyka usług hotelarskich.

Na stronie spis treści, plan pracy.. Książka zawiera kompleksową, nowoczesną wiedzę o metodach, sposobach pomiaru, oceny jakości oraz efektywności usług hotelarskich w warunkach polskich.. Nowe tendencje w rozwoju hotelarstwa.. Rozwój hotelarstwa w Świecie i w Polsce 1.3.. Standardy obsługi 2.3.. Kwalifikacja: T. 12.. Moduł II: Rodzaje śniadań w obiektach hotelarskich.. Podręcznik szkolny dotowany przez Ministra Edukacji Narodowej .Cechy usług hotelarskich Jedną z najbardziej charakterystycznych cech hotelarstwa jest sezonowość , którą może występować w odniesieniu do pory roku, miesiąca, ale również w ciągu dnia (poranki odznaczają się większą intensywnością pracy spowodowaną wyjazdami gości oraz obsługą śniadań).Pomoce naukowe dla każdego.. Wynajem pokoi hotelowych - z usługą tą wiążą się takie usługi cząstkowe jak: usługi recepcji (budzenie), usługi informacji, gastronomii (posiłki do pokoi), usługi pralni, stawienie do dyspozycji gości urządzeń i wyposażenia pokoi.. Pakiety usług logistycznych .Charakterystyka urządzeń i usług o podstawowym znaczeniu dla turystyki - baza noclegowa, baza gastronomiczna.. Przygotowanie oferty, promocja i sprzedaż usług dodatkowych.Organizacja usług hotelarskich oznacza, że: wyznaczono cel, dla którego świadczone są usługi hotelarskie, ..

Podział i charakterystyka usług dodatkowych w obiektach hotelarskich.

Solidne indywidualne skojarzenia tworzą osobne linki do realizacji podstawowych produktów.. Książka zawiera kompleksową, nowoczesną wiedzę o metodach, sposobach pomiaru, oceny jakości oraz efektywności usług hotelarskich w warunkach polskich.Spis tres´ci 7 8.1.2.. Charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich; kategoryzacja obiektów.. Jednakże tradycyjny sposób, jakim jest podział komórek organizacyjnych ze względu na funkcję, którą wykonują jest najbardziej prostą, skuteczną i użyteczną metodą.. Poje˛cie usługi logistycznej .. Hotelarstwo w turystyce 1.2.. Ogólnie komórki organizacyjne dzielimy na:Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.. Temat, spis treści, plan pracy.Wstęp Rozdział I Hotel i usługi hotelarskie 1.1 Historia rozwoju hotelarstwa na swiecie i w Polsce 1.2 Podstawowe pojęcia w hotelarstwie 1.3 Definicja usług hotelarskich 1.4 Rodzaje i podzial usług hotelarskich Rozdział II Charakterystyka centrum sportowo-rekreacynego 2.1 Podstawowe definicje 2.2…5.. Hotele - obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów.. Nowe tendencje w rozwoju hotelarstwa - na świecie i w Polsce.. Struktura organizacyjna hotelu i dokumenty organizacyjne 108 6.3.Temat: Badanie i ocena jakości usług hotelarskich na przykładzie hotelu XYZ Plan: Wstęp 1..

Kategoryzacja obiektów hotelarskich.

Znaczenie jakości w działalności hotelarskiej 2.1.. Kurs: Usługi żywieniowe w hotelarstwie.. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.. Charakter i struktura bazy noclegowej w znacznym stopniu zależą od uwarunkowań przyrodniczych .Usługi hotelarskie mogą być świadczone w obiektach hotelarskich, które spełniają: 1) wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia, kwalifikacji personelu oraz zakresu świadczonych usług, ustalone dla rodzaju i kategorii, do których obiekt został zaszeregowany, 2) wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne określone .Podział i charakterystyka usług hotelarskich.. Wywody teoretyczne poparte są licznymi przykładami z praktyki.. Podział i charakterystyka usług hotelarskich.. Oferujemy prace magisterskie, licencjackie, dyplomowe i inżynierskie jako gotowe wzory i przykładowe prace naukowe.BORKOWSKI S. WSZENDOBYŁ E. wydawnictwo: PWN, 2009, wydanie I. cena netto: 53.00 Twoja cena 50,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka.. Usługi hotelarskie 93 5.1. podstawowe - do których należą usługi noclegowe i gastronomiczne,; dodatkowe - stanowią dodatek do usług noclegowych i gastronomicznych i uwarunkowane są rodzajem i kategorią obiektu:; uzupełniające (komplementarne) - są to usługi bezpłatne, zintegrowane z podstawowymi, np. szatnia, depozyt, informacja turystyczna .W poszczególnych zakładach hotelarskich mogą być świadczone następujące usługi: 1..

Klasyfikacja i charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich.

Usługę hotelarską możemy podzielić na 3 zasadnicze elementy: - usługi .Usługi hotelarskie - definicja, specyficzne cechy, kryteria podziału, metody pomiaru i oceny jakości.. Koncepcja zarządzania jakością 3.Baza noclegowa - jeden z podstawowych elementów zagospodarowania turystycznego, w skład którego wchodzą różnego rodzaju obiekty noclegowe i urządzenia towarzyszące, pozwalające turystom na przebywanie poza miejscem stałego zamieszkania w warunkach zbliżonych do ich stałych upodobań.. Produkcja dóbr i usług turystycznych (w węższym wymiarze) związany jest z wyżywieniem, transportem, zakwaterowaniem .Rodzaje obiektów hotelarskich w świetle polskiego prawa.. Nowe tendencje w rozwoju hotelarstwa - na świecie i w Polsce.Rynek usług hotelarskich w Polsce.. Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego 102 6.1.. Zawód: technik hotelarstwa.. realizacji czynnošci sluŽbowych, rekreacji.Rodzaje i podział usług.. 2.Często definicja usług hotelarskich kojarzona jest z hotelem.. Charakterystyka wybranych usług dodatkowych 100 6.. Wynajem pokoi hotelowych - z usługą tą wiążą się takie usługi cząstkowe jak: usługi recepcji (budzenie), usługi informacji, gastronomii (posiłki do pokoi), usługi pralni, stawienie do dyspozycji gości urządzeń i wyposażenia pokoi.. Tłumaczy to fakt, że część operacji w trakcie obsługi turystów jest skoncentrowana w rękach wyspecjalizowanych touroperatorów, agencji i biur.Moduł VIII: Organizacja usług dodatkowych.. Rozwój hotelarstwa 1.1.. Europa i świat XVI-XVII wiek; I Wojna światowa; Oświecenie (XVIII wiek) Polska i świat w XIX wiekuRodzaje śniadań w obiektach hotelarskich.. Kategoryzacja hoteli 2.2.. Ushigi hotelarskie zaspokajaja potrzeby: wypoczynku, poŽywienia, noclegu, higieny.. Według definicji wszystkie usługi świadczone na rzecz turysty, nie tylko w hotelach, także w innych obiektach, tj. pokojach gościnnych, kwaterach prywatnych itp., to także usługa hotelarska..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt